اگر میخواهید نشاستههای استاندارد شام خود را فراتر از گزینههای معمولی برنج، کینوآ و نودل تغییر دهید، فونیو را در نظر بگیرید. این غلات بدون گلوتن شروع به جلب توجه در آشپزی کرده است – اما بیش از ۵۰۰۰ سال است که در غرب آفریقا کشت می شود. طعم بی نظیر و سهولت پخت آن تنها دو جنبه از داستان قانع کننده آن است. پیر تیام توضیح می دهد: “فونیو از خانواده ارزن با طعمی مشابه و کمی خاکی است.” تیام که در داکار، سنگال به دنیا آمده و بزرگ شده است، غذاهای آفریقای غربی را از طریق رستوران آفریقایی خود، Teranga، در نیویورک، شرکت غذای آفریقایی خود، Yolélé (که با پیشگام کینوا، فیلیپ تیورو، تأسیس کرد)، و کتابهای آشپزی به ارمغان آورده است. از جمله کتاب آشپزی فونیو.
پیر تیام، کارآفرین اجتماعی، یکی از بنیانگذاران/سرآشپز اجرایی Teranga، یک رستوران آفریقایی در نیویورک، یکی از بنیانگذاران شرکت غذای آفریقایی Yolélé، و نویسنده چندین کتاب آشپزی، از جمله کتاب آشپزی فونیو.
فونیو چیست؟
یک غلات کوچک و دانه دار، فونیو متعلق به دیجیتالی جنس و قدیمی ترین گیاه آفریقایی محسوب می شود. دو گونه کشت شده وجود دارد: فونیو سفید رایج تر (د. تبعیدی ها، همچنین به عنوان آچا و فونیو سیاه (D. iburua)، که به طور متناوب با نام iburu شناخته می شود.
فونیو انعطافپذیر، با ریشههای عمیق، در ساوانهای خشک در سراسر آفریقای غربی، حتی در خاکهای فاقد مواد مغذی، شکوفا میشود. این بخشی جدایی ناپذیر از رژیم های غذایی در بورکینافاسو، گینه، مالی، نیجریه و سنگال است.
پس از برداشت، این ارزن بی نهایت کوچک را می کوبند تا دانه از گیاه خارج شود، سپس خشک می شود، پوست آن جدا می شود و آسیاب می شود. اطراف دانه ها توسط fonio paddy احاطه شده است، پوسته قهوه ای غیرقابل خوردن که باید قبل از خوردن برداشته شود.
یک سوپر غذای غرب آفریقا
تیام می گوید: “Fonio یک نیروگاه بدون گلوتن و مغذی است.” این کربوهیدرات پیچیده دارای چربی کم، شاخص گلیسمی پایینی نیز دارد، بنابراین باعث افزایش سطح قند خون نمی شود. سایر اقبال سالم عبارتند از:
- اسیدهای آمینهفونیو سرشار از متیونین و سیستئین است، اسیدهای آمینه ضروری برای رشد انسان که در بیشتر غلات دیگر از جمله ذرت، گندم و برنج وجود ندارد.
- ویتامین ها و مواد معدنی: منبع خوبی از ویتامین های گروه B از جمله تیامین، ریبوفلاوین و نیاسین است و همچنین مقداری آهن، مس، روی و منیزیم را تامین می کند.
- کالری شماریاین دانه نسبت به برنج، پاستا یا کینوا کالری کمتری دارد (۱۴۰ کالری در هر فنجان).
چگونه فونیو بپزیم
تیام می گوید: فونیو طعمی خنثی با مغزی لطیف و بافتی لطیف دارد. از نظر ظاهری شبیه کوسکوس است.
این نوع ارزن به سرعت پخته می شود و در عرض چند دقیقه از اجاق گاز به میز می رسد. یک فنجان فونیو خشک وقتی پخته می شود، چهار تا پنج فنجان به دست می آورد. ساده ترین روش پخت آن به شرح زیر است:
- ۱ ۱/۲ فنجان آب جوش را بجوشانید و ۱ فنجان فونیو خشک اضافه کنید.
- حرارت را به کمترین حد خود کاهش دهید و با یک درب محکم بپوشانید.
- بپزید تا آب تبخیر شود (سه تا پنج دقیقه).
- با چنگال پف کرده و دستور پخت خود را ادامه دهید.
چگونه فونیو بخوریم
تطبیق پذیری نیز یکی از ویژگی های بارز فونیو است.” تیام می گوید: “این یک جایگزین خوب برای سایر غلات در دستور العمل های مورد علاقه شما است.” یک زبان بامبارا وجود دارد که میگوید «فونیو هرگز آشپز را خجالت نمیکشد.» میتوان از آن در دستور العملهای شور و شیرین استفاده کرد.
برای شروع آن را در این آمادگی ها امتحان کنید:
- همراه با خورش ماهی تند
- به عنوان پوسته برای کیک خرچنگ
- در کاسه هایی با کیمچی و یک تخم مرغ سرخ شده سرو می شود
- به جای برنج با سبزیجات سرخ شده
- به صورت پلو با مرغ پخته
- به جای بلغور در تبوله
- به جای برنج آربوریو در ریزوتو
- با سبزیجات در یک سالاد تابستانی سبک
- به عنوان بخشی از تاپینگ برای کرامبل و چیپس میوه
- به عنوان پوسته برای پای سیب زمینی شیرین
تنظیمات نسبت
تغییر نسبت آب و دانه و تعویض آبگوشت با آب می تواند گزینه ها را چند برابر کند. تیام میگوید فونیو را میتوان بهعنوان فرنی صبحانه، بلغور یا بهعنوان پایه پولنتا با افزایش مقدار مایع پخت و پز تهیه کرد. و میافزاید: وقتی با آب به نسبت ۱ به ۲ پخته شود، میتوان آن را مانند کوسکوس درست کرد.
این یک غذای بسیار پایدار است
علاوه بر آوردن تنوع سالم به بشقاب شام، غلات کم استفاده مانند فونیو نقش بیشتری در تغذیه جوامع ایفا می کنند. تیام میگوید: «به خاطر سیارهمان و سلامتی خود، تنوع بخشیدن به تولید مواد غذایی ضروری است. محصولاتی که به خشکی مقاوم هستند و به روشی احیاکننده رشد می کنند، مانند فونیو، باید به بازار دسترسی داشته باشند.» یکی دیگر از فونیو پلاس: چون به سرعت پخته می شود، انرژی کمتری نیاز دارد.
سودمند برای جوامع
همانطور که اخبار در مورد این شگفتی ارزن ادامه دارد، همه سود می برند. شرکت تیام، یولله، با کشاورزان کوچک در توگو شریک است و در حال حاضر در حال سازماندهی شبکه ای از کشاورزان در مالی و سنگال است. او میگوید: «ما همچنین با تعاونیهای متعلق به زنان کار میکنیم که شالیزار فونیو را پردازش میکنند.
او اضافه می کند که موفقیت فونیو یک برد سه گانه است. تیام میگوید: «این یک پیروزی برای کشاورزان منطقه ساحل آفریقا است که در آن کشت میشود، که اکنون به فرصتهای اقتصادی دسترسی خواهند داشت، یک پیروزی برای محیطزیست و یک پیروزی برای مصرفکنندگان».
سایر محصولات فونیو
همانطور که برنج، کینوا، برنج، گندم سیاه و سایر غلات و دانه ها (بله، کینوا و گندم سیاه دانه هستند) می توانند به آرد تبدیل شوند یا به عنوان مواد اصلی در بسیاری از محصولات استفاده شوند، فونیو نیز می تواند. برند تیام، Yolélé، پیشرو در صنعت فونیو، دارای یک خط تولید قوی است که شامل غلات پخته نشده، پلوهای آماده با الهام از طعم های غرب آفریقا، آرد فونیو و طعم های مختلف چیپس فونیو می شود.
برگرفته و ترجمه از marthastewart
منتشر شده در لیزراستودیو در ۲۰۲۴-۰۹-۰۴ ۲۳:۲۳:۰۴
عناوین بصورت هشتگ: #چگونه #فونیو #یک #غلات #باستانی #سالم #خوشمزه #بخوریم